ВИШЕ ОД ШКОЛЕ

...

претрага:  

16.новембар - Дан толеранцијe

  • У свету и Србији данас 16.новембра обележава се Међународни дан толеранције који је установљен ради истицања потребе за толеранцијом у друштву и указивања на негативне ефекте нетолеранције. Међународни дан толеранције се обележава широм света и прилика је да се подсетимо колико су нетолеранција, дискриминација, дискриминаторни ставови и предрасуде још раширени медју људима.

    Објасните детету шта је то толеранција. Иако се о толеранцији много прича, изгледа да се о њој мало зна. Као да људима и даље није баш најјасније шта значи бити толерантан, а ако одрасли на том пољу имају проблем, како ће успети да правилно науче своју децу толерантном понашању? Зато ево најкраћег могућег објашњења: бити толерантан значи не угрожавати, не прогањати и не малтретирати оне који нам се не свиђају и које не подносимо. Дакле, толерантан човек је онај који је задржао своја уверења и поглед на свет али је прихватио да нема право да оне друге, другачије и различите од себе напада, понижава и вређа као што ни ти други немају право да то њему чине.

    Помозите детету да научи да буде толерантно према другима. Када сте разјаснили појам толеранције, долази тежи задатак: да научите дете да се на толерантан начин опходи према људима у својој околини. Најбоље да почнете од његовог непосредног окружења јер је врло вероватно да се у њему налази неки вршњак који се разликује од осталих а који је можда већ предмет подсмеха или чак жртва насиља. Подстакните своје дете да за почетак бар не учествује у нападима на свог друга а касније ће одлучити да ли ће тог вршњака прихватити у групу оних са којима воли да се дружи. Важно је да не вршите притисак на дете да оно мора по сваку цену да буде друг са неким ко му се не допада, само не треба да га задиркује или на било који други начин угрожава.

    Практикујте толерантно понашање у свакодневном животу. Не заборавите да су родитељи најјачи узори својој деци и први модели понашања које њихово дете има прилике да види. Зато ће све ваше "лекције" о толеранцији пасти у воду ако и сами не будете испољавали оно што тражите да и ваше дете ради. Преведено на свакодневне ситуације, то значи да на пример погрдно не називате мале припаднике ромске популације када на семафору желе да вам оперу шофершајбну – довољно је им одлучно кажете ако не желите њихову услугу или да једноставно затворите прозор и игноришете њихову упорност.

    Када год вам је тешко да отрпите нечију различитост или да на тако нешто подстакнете своје дете, сетите се како би свет био досадан када би сви људи волели да слушају исту музику или да се исто облаче. Разноликост доприноси томе да свет буде занимљиво место за живот а на нама је колико ћемо у томе уживати.