ВИШЕ ОД ШКОЛЕ

...

претрага:  

Јуниорска НБА лига у Србији - ,,Чаробњаци'' из Андрића!

 • НБА лига први пут у Србији! Кошаркашки савез Србије потписао је уговор о сарадњи са НБА Европа и организоваће Јуниор НБА лигу, у којој ће учествовати 30 београдских основних школа.

  Овим поводом, у петак је у свечаној сали Установе културе „Браћа Стаменковић“ одржан драфт, коме су присуствовали представници НБА Европа потпредседник кошаркашких операција за Европу, Блиски Исток и Африку Хесус Ћус Буено, координатор пројекта кошаркашких операција НБА Европа Вања Чернивец, специјалиста за комуникације НБА Европа Кетрин Мамфорд, генерални секретар Кошаркашког савеза Србије Дејан Томашевић, бивши трофејни репрезентативци и НБА играчи из Србије Владимир Радмановић и Жарко Чабаркапа, некадашњи репрезентативац Душан Кецман, као и неколико стотина деце и представници основних школа учесница.

  У драфту Јуниор НБА лиге су учествовали и наши истакнути кошаркаши и млади репрезентативци Србије Марко Гудурић из Црвене звезде Телеком, Раде Загорац из Мега Лекса и Петар Аранитовић из Партизана НИС, који су извлачили лоптице и одредили која ће школа представљати који НБА клуб.

  Нашу школу на драфту су представљали Душан Милић, Владета Тодоровић, Богдан Тадић, Мила Вукадин и Кристина Антанасковић (предстваник екипе на драфту) са директором школе.

  Такмичење се организује по систему НБА лиге за ученике (дечаке и девојчице) петог и млађих разреда. Основне школе су подељене у две конференције, односно шест дивизија са по пет екипа, које ће играти лигашки део, а затим и плеј-оф. Такмичења почињу 6. априла, а завршавају се великим финалом 29. маја.

  Наша школа на драфту је добила екипу из главног града САД - Вашингтон Визардсе. Популарни ,,чаробњаци'' су два пута били шампиони НБА лиге и надамо се да ће наши дечаци и девојчице предвођени наставником физичког васпитања Драшком Стојковићем остварити добар резултат. Такође, наша школа је сврстана у дивизију Југоисток и бићемо домаћини целог првог кола наше дивизије.

  ДИВИЗИЈА ЈУГОИСТОК: ОШ „Бранко Ћопић“ – Шарлот Хорнетс,, ОШ „14. Октобар“ – Атланта Хоукс, ОШ „Иво Андрић“ – Вашингтон Визардс, ОШ „Војвода Радомир Путник“ – Орландо Меџик, ОШ „Змај Јова Јовановић“ – Мајами Хит.

  После жреба, који су присутни основци пратили са великим узбуђењем, кошаркаши су дуго давали аутограме и фотографисали се са дечацима и девојчицама који ће учествовати у првој Јуниор НБА лиги у Србији.