ВИШЕ ОД ШКОЛЕ

...

претрага:  

Амбасадор Републике Бугарске у посети нашој школи

 • Амбасадор Бугарске Њ.Е. Радко Влајков посетио је у среду, 23. маја, нашу школу у склопу пројекта #Eunasrpskom, у сарадњи Амбасаде Републике Бугарске и Агенције ИДР.

  Том приликом ученици шестог разреда симулирали су рад Савета Ервопске уније, којом тренутно председава Република Бугарска. Сви делегати заседања представили су се амбасадору Влајкову на језику земље коју су репрезентовали. У наставку програма приказани су промотивни филмови о Европској унији и Републици Бугарској, а наши ученици који су председавали Саветом ЕУ изложили су географске чињенице о Републици Бугарској, осврнувши се и на њен положај у Европској унији.

  Након уводне речи председавајућих, делегати су предочили амбасадору Влајкову значај Дунавске стратегије, која је касније на заседању једногласно и усвојена.

  Његова екселенција Радко Влајков се у завршном делу заседања обратио присутнима и одговорио на постављена питања која су занимала делегате заседања. Питања су се односила на сличности и разлике међу Србима и Бугарима, ствари које се највише допадају амбасадору Влајкову у нашој земљи, спорта и, наравно, дотакли смо се могућности повезивања са вршњацима из његове земље. Након што смо увидели шта наша два народа повезује и по чему смо слични, погледали смо промотивни видео о Ћирилу и Методију, творцима писма које оба народа користе.

  Посебно изненађење за амбасадора била је стрељана у којој се припремају и српски олимпијци. Дочекала га је репрезентативка и двострука национална шампионка Ивана Марић, са којом се амбасадор опробао у гађању ваздушном пушком.

  На крају посете уследила је и размена поклона. У знак сећања на ову дивну посету ученици наше школе су израдили калиграфију са цитатом Иве Андрића, док је амбасадор сваком учеснику заседања понаособ предао поклон Амбасаде Бугарске. Амбасадор Влајков и директор школе др Милан Пашић посадили су у Парку пријатељства бугарску ружу, као симбол који ће их повезивати у будућности.

  Дан касније, 24. маја, ученици наше школе заједно са директором школе и наставницама географије били су гости амбасадору Радку Влајкову на полагању венаца на споменик Ћирилу и Методији у Београду, што је традиција свих амбасадора из земаља у којима је ћирилица званично писмо.