ВИШЕ ОД ШКОЛЕ

...

претрага:  

Посета Астрономској опсерваторији на Звездари

  • У нашој школи од ове школске године у оквиру обавезних слободних активности је уведен предмет Откриће универзума. Њега похађају ученици: 5/1, 5/5 и 6/5. У оквиру тог предмета они су у петак, 28. септембра 2018. у пратњи наставница географије Зоране Петровић и Јелене Томић посетили Астрономску опсерваторију. Овај објекат је од посебног значаја за развој астрономије, физике, метеорологије и сеизмологије у нашој земљи. Налази се на највећој надморској висини у граду (248,6m) у Звездарској шуми. Сарадник Опсерваторије, а касније и њен директор био је један од навећих научника 20. века, Милутин Миланковић.
    У друштву Зорана Симића, доктора астрофизике, ученици су у највећем објекту комплекса-Управној згради, обишли библиотеку и прошили своје знање из географије о Васиони и васионским телима. У Школском павиљону су се упознали са астрономско опремом - Великим рефрактором, највећим телескопом те врсте на Балкану. Током истраживачког рада Опсерваторије откривено је око 260 двојних звезда које углавном носе имена откривача, као и преко 40 планетоида, међу којима су: Србија, Звездара, Тито …
    Лепо и сунчано послеподне проведено упознавајући се са тајнама универзума остаће у успомени ових ученика, а пратиће је мисао Omnia in numero et mensura – Све је у броју и мери.