ВИШЕ ОД ШКОЛЕ

...

претрага:  

  • Дан ружичастих мајица


    Дан ружичастих мајицa је дан који се обележава као међународни дан борбе против вршњачког насиља. Обележава се последње среде у месецу фебруару, још од 2007. године. Ове године тај дан је обележен 23. фебруара.

    Сам повод је био непријатна ситуација у којој се нашао један канадски дечак који је дошао у школу, обучен у розе мајицу. Доживео је вређање и исмејавање од великог броја вршњака који нису знали разлог због којег се баш тако обукао. На тај начин он је само хтео да подржи своју мајку, која се тада борила са карциномом дојке. Исте вечери, два дечака купила су 50 ружичастих мајица и сутрадан их делили на улазу другарима , који су мајице обукли као знак подршке дечаку који је малтретиран. Њихов циљ је био да се пружи подршка и укаже на проблем вршњачког насиља.

    Ученички парламент наше школе је целу недељу, у којој је био Дан ружичастих мајица, посветио превенцији вршњачког насиља. Направили смо презентацију на тему насиља која је представљена на часовима одељењског старешине. Млађи разреди су се бавили израдом занимљивих паноа. Посетили смо ученике петих разреда и одржали предавање на тему дигиталног насиља. Симболично, хол школе смо украсили розе балонима. И наравну, 23.фебруара обукли смо ружичасте мајце.

    Ученички парламент.