ВИШЕ ОД ШКОЛЕ

...

претрага:  

МАТУРСКА ЕКСКУРЗИЈА ШКОЛСКЕ 2017/2018. ГОДИНЕ

  • У организацији туристичке агенције „ Октопод“, у периоду од 21. до 23. априла, реализована је тродневна матурска екскурзија.

    Првог дана путовања посетили смо Костолац где смо разгледати археолошки локалитет Виминацијум – римски војни логор од 1. до 6. века н.е. Након тога, отишли смо у Природњачки центар у Свилајнцу. Водичи су нас провели кроз геолошки времеплов од Великог праска до појаве савременог човека. Упознали су нас са светом стена и минерала као и са светом диносауруса. Такође смо се подсетили богатства флоре и фауне наше земље кроз изложбу "Биодиверзитет Србије" . Ту смо провели слободно време у шетњи кроз Дино парк и обилазак модела ”правог” вулкана висине око 10 метара који је смештена у парку Природњачког центра. Путовање смо наставили ка Деспотовцу како бисмо посетили манастир Манасију, задужбину Деспота Стефана Лазаревића. У вечерњим сатима стигли смо у Ниш. Сместили смо се у хотелу „Александар“, освежили, вечерали и вече провели у дискотеци хотела.

    Други дан смо провели у Нишу. Обишли смо локалитете у Нишу: Археолошку салу Медијану, логор на Црвеном крсту, Ћеле кулу и споменик на Чегру. Направили смо паузу за ручак и кратко одморили у хотелу. Поподне смо провели у центра града где смо посетили Нишку тврђаву, након чега су ученици имали слободно време за шетњу и разгледање града . Вече је опет било резервисано за дружење у дискотеци и незаобилазни провод по собама након дискотеке.

    Трећег дана смо поранили јер нас је чекало дуже путовање. Дестинација је била Ђавоља Варош, где су се ђаци упознали са локалитетом под заштитом UNESCO. Овај природни споменик чине два, у свету ретка, природна феномена: земљане фигуре као специфични облици рељефа, који у простору делују врло атрактивно, и два извора јако киселе воде са високом минерализацијом. Кратку паузу за ручак имали смо у Пролом бањи у хотелу „Радан“. Последња паузу била је у Јагодини. Тамо смо посетили Музеј воштаних фигура и направили краћу паузу у парку на Ђурђевом брду. Сликали смо се поред направљеног водопада и освежили пред последњу етапу нашег путовања.

    Тако је изгледала екскурзија, садржајна, неоптерећујућа и ђацима занимљива. У току та три дана било је довољно времена за дружење и разговор. Са путовања носимо пуно утисака, а на сликама смо забележили успомене. Надамо се да су наши осмаци задовољни и да су њихова очекивања испуњена. Мали део атмосфере може се видети на сликама.