ВИШЕ ОД ШКОЛЕ

...

претрага:  

Tрибина за родитеље “Информацијом против дигиталног насиља”

 • У нашој школи у уторак, 11. априла 2017. године у 18:​00 у свечаној сали школе одржана је трибина за родитеље “Информацијом против дигиталног насиља”, на којој су присуствовали и поједини ученици.

  Центар за унапређење културе живота и рада ЖиР, у сарадњи са Министарством трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије, спроводи кампању „Информацијом против дигиталног насиља“ која је развијена у оквиру јавног конкурса за програме у области развоја информационог друштва у Републици Србији у 2016. години. Циљ нам је да п​утем размене информација о коришћењу савремених информационо-комуникацијских технологија, изазовима и ризицима које то коришћење носи, указивањем на значај опреза на интернету и примену мера заштите које су доступне, подст​акнемо​​ сарадњ​у​, размену искустава и заједничке активности одраслих и деце у циљу безбеднијег коришћења интернета, као и развој позитивних вредности и понашања у складу с тим вредностима.
  Тромесечна кампања, која је почела 6. фебруара 2017. године, обухвата кампању у електронским медијима и спровођење интерактивних трибина за децу (урађене су радионице у нашој школи) и родитеље у Новом Саду, Крагујевцу и Београду ((http://zir.org.rs/2017/02/06/predstavljena-kampanja-informacijom-protiv-digitalnog-nasilja/)). Материјале можете пронаћи и на интернету. Електронске адресе и канали​ ЖиР-а​ су:

  www.zir.org.rs
  Facebook – @zircentar
  YouTube kanal - Centar za unapređenje culture života I rada ŽiR
  Twitter – @ZiRCentar
  Instagram - zir.org.rs

  Идеја је да се родитељи, старатељи, школе, деца и млади активно и информисано укључе у превенцију и заштиту од дигиталног насиља, а да паралелно максимално користе предности интернета уз минимизирање ризика и потенцијалне штете.

  На трибини су говорили:

  Биљана Лајовић, специјалиста школске психологије
  Милош Јеж, дизајнер електронске графије
  Гордана представник МУП, одељења за високотехнолошки криминал
  др Фарида Бассиони Стаменић, председница УО Центра за унапређење живота и рада ЖИР

  Захваљујемо се свим родитељима и ученицима који су присуствовали трибини, а закључак је да су се скоро сви родитељи који су присуствовали трибини се сложили да би требало да знају добро да користе рачунар и интернет, да знају шта све дете ради када је на интернету, као и да поставе правила и строго контролишу шта њихова деца раде на интернету и да ли поштују та правила.

  Трибину сматрају корисном и довољно инфорамативном, посебно им се свидео предложени модел превенције који се огледа у сарадњи родитеља и детета и заједничком учењу на интернету.