ВИШЕ ОД ШКОЛЕ

...

претрага:  

„Мудри и јуначни војвода Јанко Катић” - монодрама

 • У нашој школи, а захвљајући ГО Раковица, за све ученике седмих и осмих разреда одржана је бесплатна монодрама „Мудри и јуначни војвода Јанко Катић”.

  Монодрама „Мудри и јуначни војвода Јанко Катић“ представља кратак животопис једног од најзначајнијих војвода Првог српског устанка. Текст је написао Милован Витезовић, а лик Јанка Катића тумачи глумац Александар Дунић у костиму српских војвода, који је израдио костимограф Борис Чакширан.

  Јанко Катић, образован човек за оно доба, познавалац турског и немачког језика, био је званични преводилац вожда Карађорђа и један од његових највернијих сарадника и следбеника – све до преране погибије уочи Боја на Мишару 1806. године.
  Представа ће подсетити гледаоце на славне јунаке наше прошлости када су реч, част, праведност, племенитост и хуманост биле најузвишеније вредности српског народа.

  Монодрама се успешно изводи већ две године и играна је у образовним установама и домовима културе у Београду и широм Србије, као и у иностранству.

  Захваљујемо се глумцу Александру Дунићу и ГО Раковица који су омогућили да и ученици наше школе имају прилику да буду део нечег несвакидешњег и другачијег.