ВИШЕ ОД ШКОЛЕ

...

претрага:  

Посета Дому Народне скупштине Републике Србије

 • У петак, 25. новембра 2016. године ученици осмог разреда који похађају додатну наставу из географије посетили су Дом Народне скупштине Републике Србије. Друштво су им правили вршњаци из још једне основне школе. Била је ово добра прилика да се усвојено знање не само из географије већ и из других предмета пpошири изван учионице.

  Већ при самом уласку у центални хол ове репрезентативне грађевине из 1936. године осетили смо велико узбуђење. За упознавање са ентеријером и историјом побринуо се скупштински Едукативни центар. Најпознатије јавности кроз телевизијске преносе у Скупштини јесу велика и мала пленарна сала. У њима се налазе оригиналне посланичке клупе и столови. Нисмо оделели да не седнемо у њих, као и да не станемо за скупштинску говорницу. За нас је посебно занимљива плочица посвећена човеку по коме наша школа носи име, Иви Андрићу који је 1950. године био изабран за посланика Народне скупштине ФНРЈ. Непроцењиву вредност има књижни фонд библиотеке са преко 60 000 књига на српском, али и другим језицима из разних области као што су политика, право, економија... Обрадовало нас је када смо чули да без обзира што је библиотека затвореног типа, а то значи да је могу користити народни посланици, научни радници или лица са посебним одобрењем, да је радо посећена. Библиотека и дипломатски салон су једине просторије које су сачувале оригинални распоред намештаја. Дипломатски салон је познатији као салон кнеза Павла и служи за пријем високих званичника. Последњи пријем у њему уприличен је за британског престолонаследника Чарлса.

  Колико год пута да смо до сада прошли поред Дома Народне скупштине њену лепоту, вредност и значај постали смо свеснији тек након ове наше посете. Сложили смо се да би добро да ово постане традиција која би обухватила већи број ученика наше школе.

  Андреа Тишма 8/5
  Нина Марјановић 8/2
  Викан Петровић 8/4
  Никола Симић 8/5
  Јелена Томић, проф. географије