ВИШЕ ОД ШКОЛЕ

...

претрага:  

ПРОЈЕКАТ СПОРТ У ШКОЛЕ

 • Наставник Матијашевић Јелена

  По недавно спроведеном истаживању, само половина ученика основних школа се бави рекреацијом три пута недељно. Као главне разлоге не бављења рекреативним вежбањем ученици су навели не постојање навике, недостатак времена, недостатак финансијских средстава и непостојање услова за укључивање у неки облик вежбања у близини становања.
  Темпо и начин живота деце, који подразумева много времена које деца проведу седећи - у школи, испред компијутера или телевизора, узрокују неправилан раст и развој деце. Поред тога, због лоше економске ситуације и недостатка времена, све мање родитеља може деци да обезбеди адекватно бављење физичком активношћу.
  Због свега тога, јавља се потреба да се ученицима понуди интересантан и мотивишући програм физичког вежбања, у периоду када имају слободног времена, потпуно бесплатно.
  Идеја Спорта у школе је да деци пружи управо то.
  У Основној школи „ Иво Андрић “, кренуло се са реализацијом пројекта Спорт у школе, од септембра 2014. године и већ трећу годину за редом, и у овој школској 2016/17.години, успешно се изводи. Наставу води наставник физичког васпитања Јелена Матијашевић.
  Настава се изводи два пута недељно, по два часа од 45 минута. Учествују деца првог и другог разреда, која се не баве ни једном спортском активношћу. Ове школске године имали смо рекордан број пријављених


  ученика. Захваљујући подршци Министарства просвете и Завода за спорт, и организационим способностима директора школе Милана Пашића, створили су се услови да се свој заинтересованој деци омогући да учествују у овом пројекту . Тако да је ове године у пројекат Спорт у школе укључено 97 деце, подељених у четири групе.
  Током рада на часовима Спорта у школе, програмски садржаји су усмерени ка:
  -стицању, усвајању и усавршавању моторичких знања, умећа и навика
  -развијању физичких способностим, и то првенствено координације, прецизности, покретљивости, издржљивости
  -програм је конципиран тако да се код деце развија осећај и потреба за дружење и заједништво – социјални развој
  -у реализацију програма активно су укључени сви чланови групе, а делови програма су тако обликовани да сваком детету омогућавају учешће у њему
  -игре су саставни део програма и метода рада, и имају задатак да увећају дечије задовољство и повећају њихову ангажованост на часу
  -неговање такмичарског духа код деце је важна компонента укупног развоја личности; посебно је важно да кроз такмичење науче да прихвате и пораз и победу и своје позиционирање у групи у периоду одрастања

  Циљеви програма Спорт у школе су:
  -да се задовољи потреба деце за кретање
  -да се створе услови за дечију игру и само игру
  -да се подстиче хармоничан физички развој деце
  -да се изгради навика за свакодневним вежбањем
  -да се развија и унапређује физичка култура ради очувања здравља
  -да се развијају и унапређују моторичке и функционалне способности

  Да би се на прави начин видело колико деца уживају у овом пројекту, у прилогу шаљем фотографије са неких часова, као и дечије цртеже на којима се види како Спорт у школе изгледа у њиховим очима.