ВИШЕ ОД ШКОЛЕ

...

претрага:  

Петарде нису играчка

  • У нашој школи у петак 15.12.2017. и четвртак 21.12.2017. године одржана су предавања под називом „Војни пиротехничар у основној школи“ и ,,Петарде нису играчке''.

    Прво предавања већ трећу годину заједно организују Градска општина Раковица, Централна логистичка база Војске Србије и Црвени крст Раковица. Предавања су намењена ученицима трећих разреда, а организована су са циљем да се раковичким основцима укаже на опасност од употребе пиротехничких средстава, као и пружању прве помоћи у случају да дође до повреда. Пре почетка предавања, ученике и предаваче у име Градске општине Раковица поздравио је председнк Скупштине ГО Раковица Цвијетин Ђукановић. Са опасностима употребе петарди, ватромета, бакљи и других пиротехничких средстава, ученике наведених школа упознали су поручник Марко Павловић и потпоручник Владимир Стојиљковић. Ученици су између осталог могли да виде страшне повреде које могу да изазову пиротехничка средства, и да чују који су најчешћи начини повређивања. Посебно је наглашена опасност од куповине пиротехничких средстава ван овлашћених радњи, која нису прошла адекватну контролу и која нису атестирана, имајући у виду да од њих прети највећа опасност од повређивања. На предавању је такође изнесен податак да се у Србији сваке године све више деце повређује употребом петарди, а да су најчешће повреде забележене код малишана старих између пет и седам година. Посебна пажња посвећена је неексплодираним експлозивним средствима осталим из периода претходних ратова, где је деци саветовано да, уколико примете сумњив предмет у природи, избегавају било какав контакт и обавезно обавесте старије особе, или полицију. Предавачи Црвеног крста Раковица објаснили да пиротехничким средствима настају три степена опекотина. За сваки од њих демонстрирана је употреба прве помоћи, где су и сами ученици имали шансу да превију импровизоване ране које су израдили професионални шминкери Црвеног крста Раковица.

    Предавање ,,Петарде нису играчке'' организовано је за ученике седмих и осмих разреда, које су организовали ПС Раковица, Дом здравља Раковица и Сектор за ванредне ситуације МУП Србије. Циљ предавања је био да се ученици упознају које су законске последице, затим предавачи Дома здравља изнели су које су превентивне активности које се могу применити на ову тему, а инспектор за ванредне ситуације упознао је ученике са могућим последицама, као и догађајима из искуства.

    На овај начин наша школа се укључила у превентивне активности везане за ову тему и још једном апелујемо на све ученике и родитеље да поведу рачуна и да не користе ове експлозивне направе. Према члану 83. Закона о основама система образовања и васпитања и Правилника школе коришћење и употреба пиротехничких средстава спада у тежу повреду обавезе ученика: уношење у школу или другу организацију оружја или другог предмета којим може да угрози или повреди друго лице и понашање ученика којим угрожава властиту безбедност или безбедност других ученика, наставника и запослених у школи и које доводи до њиховог физичког и психичког повређивања. Против ових ученика биће покренути васпитно-дисциплински поступци. Апелујемо још једном на све ученике да воде рачуна и размишљају пре него што нешто ураде и да поштују своје законске обавезе, као и своју безбедност и безбедност друге деце и запослених.