ВИШЕ ОД ШКОЛЕ

...

претрага:  

Посета Краљевском двору на Дедињу

 • У понедељак 6.6. ученици који су остварили пласман и једну од награда и похвала на републичким и међународним такмичењима, заједно са својим наставницима /учитељима менторима били су у заједничкој посети Белом Двору. Циљ ове посете био је да на један другачији начин наградимо оне ученике и наставнике који су својим радом и знањем остварили успехе. У оквиру посете Краљевским дворовима на Дедињу, који су данас званична резиденција српске краљевске породице Карађорђевић, видели су Краљевски и Бели Двор. Краљевски двор је изграђен 1929. године и данас на овом великом имању живи принц Александар Карађорђевић II са својом супругом принцезом Катарином.
  Касније изграђени Бели двор и припадајуће зграде биле су намењене синовима тадашњег краља Александра I - принцу Петру (будућем краљу Петру II и оцу садашњег престолонаследника, принца Александра II), принцу Томиславу и принцу Андреју. Изградња Белог двора трајала је четири године, од 1934. до 1937.

  Међутим, након атентата који је на краља извршен 1934. у Марсеју, млади краљ Петар II преселио се у Краљевски двор у којем је живео са мајком краљицом Маријом и двојицом браћа. Краљевска породица је у дворовима живела до почетка Другог светског рата. Након рата нова власт је преузела управљање над имањем. Јосип Броз Тито је једно време користио Бели двор за своје приватне намене и примање званичних гостију.

  У Краљевском и Белом двору налазе се вредне уметничке колекције слика великих сликара попут Рембранта и Николе Пусена, као и скултпуре и декоративни објекти велике вредности.

  У Краљевском двору је смештена колекција краља Александра I, док се у Белом двору који је урађен у неокласичном стилу могу видети предмети које је одабрао кнез намесник Павле Карађорђевић.

  У оквиру краљевског комплекса налази се и породична капела посвећена светом Андрији Првозваном, свецу породице Карађорђевић. Капела је интересантна јер се у њој могу видети реплике најлепших фресака српских манастира Дечани и Сопоћани. Овим путем им још једном честитамо на успесима и желимо да наставе у будућности!