ВИШЕ ОД ШКОЛЕ

...

претрага:  

Прослава Дана Светог Саве

 • Овогодишња Светосавска академија уприличена је 27. јануара 2017. године у свечаној сали наше школе. Приредби је претходило резање славског колача и певање тропара. Свештеник је, желећи срећну славу, мир, љубав и слогу, указао на потребу да будемо честити и марљиви ако желимо ићи Савиним путем.

  Лик Светог Саве,онакав каквог га памте легенде, предања ,књижевност и историја, послужио је као основа програма. Осмишњено је да водитељи буду интерактивни и да ученици из различитих разреда у паровима излазе на сцену, размењујући своја знања о Светом Сави. Те најавне блокове између тачака програма , замишљене попут кратких скечева,написале су наставнице Олга Урошевић и Милица Мирковић. На самом почетку приредбе два првака , обучена у народну ношњу, рецитовала су песму „На Светога Саву“, С. Лазића. Њих је спремила учитељица Катарина Гацин, која је била кореограф и за фолклорну тачку „Дуње ранке“, где су учествовали сви ученици одељења 1/4. Након „ Химне Светом Сави“ коју је извео хор школе , уследило је обраћање директора , старешине нашег малог храма знања . Он је подсетио да је личност Светог Саве обележила све гране српске духовне културе због чега је он и данас духовни вођа свога народа. Као светитељ, књижевник, црквени реформарор,учитељ, показао је свом народу пут врлине који треба да следе.

  Акценат приредбе био је на светосавским поукама, па је наставница Олга Урошевић прилагодила књигу Симеона Маринковића и издвојила најважније мудрости које је Свети Сава говорио о школству, породици, доброти, благим речима и помирењу. Те поуке су ученици изговарали у два блока у реситалу „ Савине поуке“. Мудри духовни савети су се могле чути и у игроказу „Узми све што ти живот пружа“, који су спремили наставник Станко Кржић и вероучитељ Драган Милић. Причу о избору између два пута, духовних вредности и земаљског уживања, прилагодио је наставник Станко . Уводећи у ово мало ђачко позориште ликове певача и пијаница,којима се супротстављају ликови монаха и Светог Саве, нагласио је смисао врлине, коју проповеда светосавље.

  У духу традиционалног, хор старијих разреда извео је народну песму „Гугутка“,коју су припремили наставници музичког Јована Обрадовић и Бранимир Ђокић. Ученик Матија Стошић из 4/3, учитељице Вере Стојановић, дирнуо је публику нумером „ Ово је Србија“ када ју је одсвирао на хармоници. Наставница Јована Обрадовић спремала је талентоване ученице из 7/2, које чине састав КГВ, а искомпоновале су и одсвирале нумеру „Мој измишљени свет“. У духу светосавског учења, ове девојчице су биле оне које својом музиком шире љубав. Исти смисао носила је и музичка нумера „ Боје пролећа“, коју су отпевале кантауторке из одељења 6/4. На Савино задужбинарство , његов просветитељски рад и потребу изградње школа, подсетила је песма „Свети Сава“, М.Петровића.Рецитовали су је ученици одељења 3/5, са којима је радила учитељица Сања Димић. На самом крају срећну славу је свима пожелео ученик Матија Ковчић (8/3) стиховима песме „Поздрав Светом Сави“. Његов ментор је била наставница Драгана Дејановић Ковачевић.

  У једносатној приредби, кроз живо казивање ученика, сви присутни су могли да науче много о Сави касо лекару, учитељу, утемељивачу српског књижевног језика , писцу, законодавцу и легендарном вучјем пастиру. Подсетили смо се његове улоге заштитника, мудрог саветодавца, који уме да казни, благосиља, али и научи људе новим занатима.

  Приредба не би била успешна без техничке подршке наставника Ненада Стаменовића и Станка Кржића, који су били задужени за звук. Снежана Драгичевић, Драгана Дејановић Ковачевић и библиотекар Мирјана Поповић помогле су у реализацији приредбе и око техничких појединости програма. Декор је осмислила Весна Станисављевић. Она је бину оплеменила снежним јелкама и пахуљицама кроз које се у својој свечаној белини помаља Храм Светог Саве, путоказ православља.

Галерија Свети Сава 2017