ВИШЕ ОД ШКОЛЕ

...

претрага:  

Школска слава Свети Сава

 • Mало другачији Савиндан- светосавске радионице

  На самом крају полугодишта прослављен је Савиндан (27. јануара 2018). До сада смо овај школски празник обележавали пригодним програмом. Након Химне, ређале би се песме инспирисане ликом Светог Саве, нашег првог просветитеља и духовног вође нашег народа. Васкрснуо би пред нама најмлађи Немањин син, који је напустио раскош двора, моћ и богатство и изабрао пут духовности. Сетили бисмо се Саве као мудрог учитеља, законодавца, исцелитеља, књижевника, првог архиепископа и светског путника. Било је игроказа, легенди и предања ,где су сачуване приче о Савиним чудима и постанку места са његовим именом. Наши ученици и наставници су се трудили да кроз причу, песму и игру пренесу Савине поуке о љубави и праштању , које морамо памтити ако желимо ићи путем врлине.

  Ове године смо одлучили да на другачији начин прославимо школску славу. Уместо приредбе, осмислили смо низ креативних радионица у част нашег светитеља. Подстакнути просветитељским радом Светог Саве, желели смо да покажемо како следимо његов пут и чувамо народну традицију. Посету овим радионицама симболично смо назвали „Савиним стопама“. Око петсто ученика, учитеља и наставника учествовало је у припреми и реализацији осамнаест различитих радионица, које су биле инспирисане животом Светог Саве,његовим просветитељским радом и задужбинарством.

  Свечано отварање смо започели „Химном Светом Сави“, коју је са ученицима трећег и четвртог разреда припремила учитељица Татјана Миленковић, и пригодном рецитацијом о животном путу принца Растка Немањића. Након уводне речи, сви присутни су могли, у пратњи својих водича, да уживају у креативним светосавским радионицама. Учитељи и ученици млађих разреда припремили су неколико радионица у којима су највише уживали најмлађи. Ту су посетиоци могли да упосле веште прсте удружене са маштом, па су се забављали правећи и украшавајући светосавске круне, средњовековне мачеве и штитове .Могли су да се опробају у ткачком занату, који је, према предању, женама показао Свети Сава, да плету прстима и играју се различитим бојама и облицима, у које су претварали своје рукотворине.Имали су прилику да прошетају кроз старински намештену собу и виде заборављене украсе, ћилиме и предмете из домаћинстава наших предака, као и да сазнају приче које су се генерацијама преносиле са колена на колено. Путовање кроз народну традицију било је употпуњено облачењем у народну ношњу од картона,која је сваки пут имала нови лик чим нека друга малена глава провири кроз остављене прорезе. Учесници етно- радионица могли су уживати и у народним колима која су играли ученици првог и другог разреда и научити кораке из нашег богатог фолклора.

  Свети Сава је био први српски писац, који се трудио да љубав према књизи остави свом роду.Зато су,за све оне који воле да читају, осмишљене радионице у којима су се правили обележивачи за књиге и магнети (са ликом Светог Саве, Храмом и логом наше школе), али и писала слова српскословенске ћирилице и цртали манастири на крапеж папиру. Дружење у духу светосавља не би било потпуно да се у радионице није уплело и учење, без кога Свети Сава не би био наш први просветитељ. Улазећи у Escape room, учесници радионице су морали да покажу сналажљивост и брзину у откривању и решавању загонетки из Савиног живота. Тако би добијали кључић за прелазак у другу собу, која је била коначни излаз из немаћићког доба.У завршници путовања кроз културу и народну традицију, посетиоци су своја знања могли проверити у малом интерактивном квизу о животу Светог Саве.

  Ово су учитељи и наставници, који су својом креативношћу успели да одушеве најмлађе посетиоце, привуку њихову пажњу и да их са светосавског путовања врате очаране, са највећим осмехом.

 • УЧИТЕЉ

  НАЗИВ РАДИОНИЦЕ

  Вера Васић

  Костими у доба Немањића и Круна, штит и мач

  Мира Роланд, Драган Милић

  Приче из Непричаве-са колена на колено

  Јелена Пантић

  Светосавска бојанка

  Сања Димић

  „Обуци јелек и стави шајкачу“ , „ Плетемо прстима“

  Биљана Ристовић

  Етно кутак и радионица „Израда беџева“

  Ивана Брстина

  „Светосавске круне“

  Мира Живић, Александра Ивезић, Весна Тутуновић

  Ликовно-креативна радионица – „Правимо магнете и обележиваче за књиге“

  „Мали Светосавски квиз-колико познајемо живот Светог Саве“

  Иван Цмиљановић Косовац, Сандра Радовановић, Татјана Миленковић, Катарина Гацин

  Escape room

  Тања Ранђеловић, Сања Кончаревић

  Фолклор

  Вера Стојановић, Клара Ђулинчев, Маја Герасимовић

  „На двору Растка Немањића

  Марјана Остојић, Мирјана Јовановић, Слађана Лалић

  Радионица: Погоди ко је? Погоди шта је?

  ПП презентација са завршним квизом

  Колико сам сазнао?


 • Ученици старијих разреда са својим наставницима осмислили су низ различитих радионица, у којима је оживљено витешко доба Немањића са средњовековним играма, манастирима, које су подизали и где се могло присетити првог књижевног језика код Срба, српскословенског. Идеја је била да проверимо савремена знања из различитих области науке и језика, да се упознамо и са светитељима из других народа, али да запамтимо и институције које у данашње време носе Савино име.

  У радионици „Од Хиландара до Верачара“ Драгана Дејановић Ковачевић и Тања Парезановић осмислиле су путовање Светог Саве кроз манастире на простору данашње Србије и Грчке. Посетиоци су могли да присуствују изложби манастира у којима је Сава боравио и радио. Кустоси у овом малом музеју били су ученици, који су представљали по један манастир и објашњавали зашто је био значајан за просветитељски и државнички посао нашег светитеља. Учесници радионице су могли да виде карте са тачним географским одређењем задужбине, а касније и да своја знања провере у виртуелном обиласку манастира. За успешне у овој виртуелној игрици, направљене су честитке са Савиним ликом.

  У другим учионицама за српски језик посетиоци су се забављали играјући различите друштвене игре.За друштвену игру „Не љути се, Саво“, Јелена Томић и Олга Урошевић осмислиле су талоне са објектима, који у Београду носе име Светог Саве, као и картице са питањима о лику нашег светитеља у историји и књижевности. Талон је имао поља и са британском и руском заставом, па су играчи, који стану на то поље, извлачили картице са питањима о Св. Сави на руском и енглеском језику. Овај део игре спремиле су Слађана Петровић Танасијевић и Драгана Васиљевић. У истој учионици играле су се домине са светосавским мотивима и мапирали објекти на карти Београда ако играч стане на такво поље.

  У суседној учионици, знања о Св. Сави проверавала су се кроз игру Жабице („ Јенʼ, два, три, Саво где си ти?) . Посетиоци су слагали светосавску коцку, правили Храм Светог Саве од колажа , извлачили стихове и мудрости из „Савине књиге“ и радили мозаик од житарица на бојанкама („Сави све боје добро стоје“). Радионицу су припремиле Јелена Томић и Олга Урошевић. Свако ко је успешно завршио свој задатак, слушао је презентацију о Храму Светог Саве и животу нашег просветитеља на руском језику. Овај део радионице је спремила Лана Новковић.

  Питања из опште културе и језика била су предмет радионице „Савосицијације“, коју су осмислили и водили Станко Кржић и Светлана Бубало. Кроз низ језичких мозгалица и асоцијација везаних за општа знања, посетиоци су проверавали колико су брзи и вешти у решавању мозгалица.

  Још једна прича о немањићким задужбинама привукла је пажњу окупљене публике. Након што би пажљиво саслушали причу о манастиру, посетиоци су добијали питање и три понуђена одговора од којих је само један, тачан одговор, омогућавао да са Св. Савом наставе путовање по манастирима у Србији. Ову игрицу „Пут Светог Саве“ припремили су Олга Вујин и Ненад Стаменовић, а питања је осмислила Олга Урошевић.

  Како су изгледала стара слова српске ћирилице са својим ученицима је показала Весна Станисављевић у радионици „Калиграфија. Ученици су на лицу места могли да се опробају у писању различитих Савиних мудрости, имена и стихова из „Светосавске химне“ .Тако су, на тренутак, могли да се пребаце у просторије средњовековног манастира ,где су преписивачи,украсним калиграфским словима, данима преписивали старе рукописе важне за нашу писменост и културу. Радионица „Ричард Лавље Срце“ повезала је витешко доба Немањића са витезовима из енглеске традиције. Слушајући о Ричардовој храбрости,о којој сведочи и његов надимак, посетиоци су увиђали и сазнавали везе које постоје између нашег принца Растка и оних витезова које памти енглеска историја и легенда. Радионицу „Свети Сава и Ричард Лавље Срце“ припремила је Радмила Зимоњић.

  Да и Руси имају свог свеца ,који је оставио траг у култури и писмености братског словенског народа, показала је радионица „Свети Сергије Радоњишки-руски Свети Сава“. Живот и рад овог просветитеља, кроз различите паное и презентацију, публици је приближила Марина Милошевић.

  „Витешке игре“ забавиле су публику у сали за физичко. Ту су Владимир Цвикић и Зоран Поповић организовали средњовековно витешко надметање, где су се учесници радионице подсетили игара Бацање камена с рамена, испитивали снагу и вештину у играма Вучење конопца и Набацивање обруча. Ту је било веома живо и осећао се прави такмичарски дух и срчаност, која је красила наше средњовековне витезове.

  Као крај путешествија са Светим Савом, у свечаној сали школе организован је интерактивни квиз за осмаке и седмаке. Кроз смех и забаву, ученици су погађали или пантомимом показивали различите појмове из биологије, хемије, физике, историје,али морали су добро да се потруде ако желе на прави начин да опишу или открију појмове на енглеском и српском језику. Како је време било ограничено, смех су изазивале необичне идеје и начини на који су ученици брзо описивали задате појмове. Наставници који се потрудили да забаве ученике и за њих осмисле овај необични квиз су: Јелена Дробњаковић, Лепосава Љешевић, Светлана Петровић, Александра Поповић, Зорана Петровић, Милица Мирковић и Дејан Бошковић.

  Оваква манифестација не би се могла замислити без наших малих новинара који су пропратили сваку радионицу, написали чланке о ономе што су видели и направили много лепих фотографија за памћење. Драгана Дејановић Ковачевић је за овај задатак одредила шеснаест новинара из своје новинарске секције. Њима су у свему помагали наставник Дејан Бошковић и библиотекарка Мирјана Поповић како би се заокружило ово путовање са Светим Савом. Школска слава не би била потпуна без славског обреда и резања славског колача. Црквени обред је уприличен у зборници школе након завршетка светосавске манифестације. Свештенику су ,током славског обреда и певања Тропара ,помагали вероучитељ Драган Милић и ученици који иду на часове веронауке.

  Другачије доживети Светог Саву и представити га на нов и креативан начин био је велики изазов за ученике и наставике наше школе.Захваљујући труду свих учесника манифестације, а посебно координаторима (Маријани Мирковић, Александри Ивезић и Олги Урошевић), наша школа је још једном доказала да својим активностима настоји да буде више од школе. Оваквим манифестацијама даје се прилика свим ученицима да покажу шта све умеју, знају и могу и како са својим наставницима не заборављају корене и традицију свога народа.