ВИШЕ ОД ШКОЛЕ

...

претрага:  

Aстероиди-мали камени светови

  • Ученици наше школе имали су јединствену прилику да у четвртак, 24. 01.2019. године у Галерији науке и технике САНУ упознају „Астероиде-мале камене светове“. Кроз изложбу их је водила др Наташа Тодоровић, научна сарадница Астрономске опсерваторије у Београду, ауторка изложбе.
    Четрдесет ученика петог и шестог разреда у пратњи наставница географије, имали су прилику да знање стечено у оквиру изборног предмета Откриће универзума прошире на интерактиван и савремен начин. Упознали су се са дометима светских мисија, додирнули метеорит, али и стекли знања о моћним телескопима и другим инструментима које астрономи користе приликом посматрања. Посебну пажњу су привукле занимљивости везане за 18 астероида који носе имена знаменитих српских личности и појмова. Србија је већа и сјајнија од Југославије, потврдили су још пре 80 година астрономи. Наравнo, мисли се на астероиде, мала тела Сунчевог система.
    Свако посматрање је могућност за неко ново откриће. Да ли ће бити значајних и великих открића? Са надом да хоће, поглед усмеравамо ка небеском своду и одлазимо у зимску ноћ!